fbpx

4.3.1. – Bevétel készpénz esetén

Megkezdtük a KATA Bevallás tanfolyamunk 2021-es változatának frissítését!

A feltöltés folyamatban van, az anyagon még dolgozunk, így előfordulhat, hogy régi-, részben feltöltött-, hiányos vagy szakmailag még nem véglegesített anyagok lesznek láthatóak. A teljesen megújított képzés feltöltése nagy és időigényes munka, de terveink szerint 2021. január 15.-ig felkerül a teljes új anyag. Érdemes várni, mert egy jelentősen kibővített anyagot fogsz kapni, mellyel sokkal egyszerűbben fogod tudni az idei KATA bevallásodat elkészíteni. 🙂
Addig a türelmedet kérjük!

A KATA bevallás legfontosabb része, hogy a bevételünket pontosan számoljuk össze.
Ez akkor is fontos, ugyanis ugyanezek a szabályok vonatkoznak rá, ha azt akarjuk kiszámolni, hogy hogy állunk a KATA keretünkkel.

KATA esetében az alapszabály elég egyértelmű és egyszerű: csak azt kell bevételnek számolnunk amit kiszámláztunk és a számla értékét meg is kaptuk készpénzben vagy beérkezett a számlánkra.

Az aktuális KATA bevallásban a december 31-ig beérkezett összegeket kell feltüntetni.

Emiatt lehetnek olyan különleges helyzetek, amikor nem teljesen egyértelmű, hogy mi is a bevétel beérkezésének dátuma, be kell-e venni a bevallásunkba vagy csak a jövő évibe kell majd beleírni, ezért végig megyünk különböző forgatókönyvökön, hogy biztosan jól számolj majd a KATA bevallásodnál.

Kezdjük a készpénzes fizetéssel, mert az a legegyszerűbb, legegyértelműbb.

Készpénzes fizetés esetén kiállítjuk a számlát, és azonnal meg is kapjuk a pénzt.
Ebben az esetben azonnal megtörténik a fizetés így a számlán feltüntetett keltezés időpontja az ami számít, azt kell néznünk.

Ugyanez a helyzet a nyugtánál is, mivel ott is azonnal megtörténik fizetés, így a nyugta kelte lesz a bevétel megszerzésének időpontja.

Ebben az esetben nem tud előfordulni, hogy év végén a kifizetés átnyúlik a következő évbe, hisz vagy az adott évben került kiszámlázásra és kifizetésre vagy a következőben.

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments