fbpx

4.3.3. – Online bankkártyás fizetés esetén

Megkezdtük a KATA Bevallás tanfolyamunk 2021-es változatának frissítését!

A feltöltés folyamatban van, az anyagon még dolgozunk, így előfordulhat, hogy régi-, részben feltöltött-, hiányos vagy szakmailag még nem véglegesített anyagok lesznek láthatóak. A teljesen megújított képzés feltöltése nagy és időigényes munka, de terveink szerint 2021. január 15.-ig felkerül a teljes új anyag. Érdemes várni, mert egy jelentősen kibővített anyagot fogsz kapni, mellyel sokkal egyszerűbben fogod tudni az idei KATA bevallásodat elkészíteni. 🙂
Addig a türelmedet kérjük!

Elsőre egyértelműnek tűnhet a bankkártyás fizetés is, de sok szolgáltató esetében, nem kapjuk meg azonnal a pénzt, hanem hetente vagy bizonyos időközönként utalják ki a beérkezett összegeket.

Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy hogyan számoljunk, mert elméletileg a pénzt a fizető szolgáltató utalja át nekem, és akkor kapom meg a pénzt, tehát az a bevétel időpontja vagy maga a fizetés időpontja.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szolgáltató, nem a kiszámlázott összeget utalja át nekünk, hanem az ő jutalékát automatikusan levonja. Így a bankszámlánkra érkező összeg, nem fog megegyezni a kiszámlázott összeggel.

Akkor amikor az online fizetési rendszer saját számlaként is funkciónál, akkor egyszerű a helyzet, mert olyankor annyi pénzt és akkor utalok ki, amikor csak akarok. Ilyenkor egyértelmű, hogy a fizetés pillanata lesz a bevétel beérkezésének az időpontja.

Ami nem egyértelmű, de mégis ugyanígy kell számolni, az a korábban is felvázolt helyzet, amikor nem azonnal, hanem csak időszakosan kapjuk meg a pénzünket a szolgáltatótól.

Ebben az esetben is a bevétel beérkezési időpontja az amikor a bankkártyával kifizetik neked a vásárlás/számla összegét. Ugyanis, ezeknél a szolgáltatóknál is lekérhető pontos kivonat, hogy milyen összegek érkeztek be, milyen költségek merültek fel. Ami alapján a bevallásunkat pontosan el tudjuk készíteni, ellenőrzés esetén ezt be tudjuk mutatni.
A KATA keret és a bevallás szempontjából az összeg amivel számolnunk kell az a kiszámlázott összeg, és nem az a csökkentett összeg amit végül a fizetési szolgáltató átutal nekünk. Ez azért van, mert a katánál a költségek nem számítanak, és bár a valós bankszámlánkra csak kártyásfizetési szolgáltató a díjaival csökkentett összeget utalja át nekünk, ez olyan mintha költségeket kifizettük volna útközben.
Például: december 28-án vásárolnak a webáruházadban és bankkártyával kifizetik neked, de a szolgáltató csak egy hét múlva január 4.-én utalja át neked az összeget, akkor is a bankkártyás fizetés időpontját kell nézni, azaz bele kell venni az adott évi KATA bevallásodba.

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments