fbpx

4.7.3. – Adózói javítás (helyesbítés)

Megkezdtük a KATA Bevallás tanfolyamunk 2021-es változatának frissítését!

A feltöltés folyamatban van, az anyagon még dolgozunk, így előfordulhat, hogy régi-, részben feltöltött-, hiányos vagy szakmailag még nem véglegesített anyagok lesznek láthatóak. A teljesen megújított képzés feltöltése nagy és időigényes munka, de terveink szerint 2021. január 15.-ig felkerül a teljes új anyag. Érdemes várni, mert egy jelentősen kibővített anyagot fogsz kapni, mellyel sokkal egyszerűbben fogod tudni az idei KATA bevallásodat elkészíteni. 🙂
Addig a türelmedet kérjük!

Te magad is kezdeményezheted az adóbevallásod kijavítását, akkor ha utólag észleleted, hogy a NAV által elfogadott és feldolgozott bevallás bármely adata téves. Ez alól kivétel az adó, adóalap és a támogatási összeg, ha van ilyen.

Helyesbítésre az adó megállapításához való jog elévülési idején belül, tehát a bevallás esedékességének évét követően öt évig van lehetőség.

Adózói javításban (helyesbítésben) az adóalap és az adó (költségvetési támogatás) összege nem változhat. Az adózói javítás (helyesbítés) lényege a teljes adatcsere, azaz a bevallásban nemcsak az „új” adatokat, hanem valamennyi adatot újra meg kell adni.

Ha a Nyilatkozat / bevallás benyújtása helyesbítés miatt történik, a ’Nyilatkozat, bevallás jellege’ mezőbe „H” betűt kell bejegyezni.

Ha az értékadatok helyesbítésével változik az adóalap vagy az adó (költségvetési támogatás), akkor önellenőrzést kell benyújtani, amit a következő leckében veszünk át.

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments