fbpx

4.7.4. – Önellenőrzés

Megkezdtük a KATA Bevallás tanfolyamunk 2021-es változatának frissítését!

A feltöltés folyamatban van, az anyagon még dolgozunk, így előfordulhat, hogy régi-, részben feltöltött-, hiányos vagy szakmailag még nem véglegesített anyagok lesznek láthatóak. A teljesen megújított képzés feltöltése nagy és időigényes munka, de terveink szerint 2021. január 15.-ig felkerül a teljes új anyag. Érdemes várni, mert egy jelentősen kibővített anyagot fogsz kapni, mellyel sokkal egyszerűbben fogod tudni az idei KATA bevallásodat elkészíteni. 🙂
Addig a türelmedet kérjük!

Ha észreveszed, hogy a már leadott bevallásodban az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást nem a jogszabálynak megfelelően állapítottad meg, vagy számítási hiba, elírás miatt az adó, költségvetési támogatás alapja, összege hibás, bevallásod önellenőrzéssel módosíthatod.

Önellenőrzéssel az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást · a bevallás eredeti időpontjában hatályos szabályok szerint, · a helyesbítendő adóra előírt, egy bevallási időszakra, · az adómegállapításhoz való jog elévülési idején belül lehet módosítani.

Nem lehet önellenőrzést benyújtani olyan adatokra és időszakokra vonatkozóan, amiket a NAV vizsgál.

Önellenőrzést legkésőbb a NAV-ellenőrzéshez kapcsolódó megbízólevél kézbesítése vagy átadása előtti napon lehet a NAV-hoz benyújtani.

Az ellenőrzés megkezdésétől a vizsgált adó és költségvetési támogatás a vizsgált időszakra önellenőrzéssel nem módosítható.

Ugyanazon időszakra és adónemre csak egyszer tehető bejelentés.

A NAV a bejelentéstől számított tizenöt napig az adott időszakot nem ellenőrizheti.

Az önellenőrzést ugyanazon a nyomtatványon kell benyújtani, amin az eredeti bevallást benyújtották.

Önellenőrzéskor az eredeti bevallásban szerepeltetett valamennyi sort ki kell tölteni, vagy a módosított új adattal, vagy ha az nem változott, az eredeti bevallásban szereplő adattal.

A főlapon a „Bevallás jellege” menüből az önellenőrzésnek megfelelő „O” betűjelet kell jelölni,

ha a bevallás önellenőrzésnek minősül.

A korábban benyújtott 20KATA jelű bevallás adatait, valamint az önellenőrzésként benyújtott

Az önellenőrzésre számos további szabály, korlátozás vonatkozik, amibe itt a videóban nem megyek bele részletesen, de lent a keretes részben a NAV hivatalos tájékoztatóját betesszük, így akit tovább részletek érdekelnek, ott el tudja olvasni.

Látható, hogy az önellenőrzés bonyolult tud lenni, ezért ha ilyen helyzetbe kerülünk, amit nem szabadna, mert a tanfolyamban alaposan végig vettünk mindent, és bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes ebben az estben könyvelőhöz fordulni, hogy ő segítsen mindent pontosan kitölteni, kiszámolni.

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments